Thuisbatterijen: Hoe werken ze en waarom hoort u er steeds meer over?

Thuisbatterij

Danny Holtrigter
November 3, 2023

Zonne-energie is tegenwoordig niet meer weg te denken als duurzame energiebron. We zien overal zonnepanelen die zonlicht omzetten in elektriciteit. Maar de groeiende vraag naar zelfvoorzienende energie heeft geleid tot de ontwikkeling van thuisbatterijen. In dit artikel willen we graag uitleggen wat het opslaan van zonne-energie precies inhoudt en waarom thuisbatterijen zo belangrijk zijn in combinatie met zonnepanelen. Bovendien bespreken we hoe het opslaan van zonne-energie je kan helpen om optimaal te profiteren van je opgewekte zonne-energie, zeker in het licht van de aflopende salderingsregeling.

Waarom zonne-energieopslag belangrijk is

Hoewel zonnepanelen efficiënt zonlicht omzetten in elektriciteit wanneer de zon schijnt, is er één groot probleem: de zon schijnt niet de hele dag door. 's Nachts, op bewolkte dagen en tijdens stroomstoringen heeft u een andere bron van energie nodig. Een thuisbatterij kan hier een oplossing voor zijn.

Hoe werkt het opslaan van zonne-energie?

Bij het opslaan van zonne-energie wordt gebruik gemaakt van batterijen om de overtollige elektriciteit die door zonnepanelen wordt geproduceerd, op te slaan voor later gebruik. Als de zonnepanelen meer stroom genereren dan u op dat moment nodig heeft, wordt de extra stroom naar de batterijen geleid. Deze opgeslagen energie kan vervolgens worden gebruikt wanneer de zon niet schijnt.

LiFe(PO4) Thuisbatterijen: Veilig en milieuvriendelijk energieopslag

In uw zoektocht naar duurzame energieopslagoplossingen, komt u vaak de term LiFe(PO4) tegen. Maar wat betekent dit eigenlijk? LiFe(PO4) verwijst naar lithium-ijzer-fosfaat, de kathode die wordt gebruikt in deze innovatieve thuisbatterijen. Wat maakt LiFe(PO4) batterijen zo bijzonder?

Een belangrijk kenmerk van LiFe(PO4) batterijen is het gebruik van natuurlijke grondstoffen. Deze keuze heeft twee aanzienlijke voordelen. Allereerst zijn LiFe(PO4) batterijen milieuvriendelijk, aangezien ze geen schadelijke stoffen bevatten. Dit draagt bij aan het verminderen van uw ecologische voetafdruk en zorgt ervoor dat u groenere energieopslagoplossingen kunt omarmen.

Een ander opvallend kenmerk van LiFe(PO4) lithiumbatterijen is hun chemische stabiliteit. Deze batterijen zijn onbrandbaar en bestand tegen oververhitting, wat een geruststellende gedachte is als het op de veiligheid aankomt. Dit betekent dat LiFe(PO4) batterijen minder gevoelig zijn voor misbruik en ongelukken, wat bijdraagt aan hun betrouwbaarheid.

Naast de inherente veiligheid van LiFe(PO4) batterijen wordt in de meeste gevallen ook een Battery Management System (BMS) gebruikt. Dit systeem is ontworpen om de prestaties van de batterij te optimaliseren en bovenal de veiligheid te waarborgen. Het voorkomt schade en zorgt voor een langere levensduur van de batterij, waardoor u gemoedsrust heeft bij het gebruik van LiFe(PO4) thuisbatterijen.

Kortom, LiFe(PO4) batterijen zijn een milieuvriendelijke en veilige keuze voor energieopslag in uw woning. Ze bieden een duurzame oplossing zonder concessies te doen aan prestaties of veiligheid, en dragen bij aan een schonere toekomst voor ons allemaal.

De voordelen van een thuisbatterij

  • Optimaal Rendement van uw Zonnepanelen: Zonder een thuisbatterij gebruikt u gemiddeld slechts 30% van de energie die u opwekt. Met een thuisbatterij kan dit percentage stijgen tot wel 75%.
  • Slim Gebruik van Energieprijzen: Heeft u een dynamisch energiecontract? Met een thuisbatterij kunt u slim inspelen op de wisselende energieprijzen. Zo kunt u op gunstige momenten energie terugleveren of juist opslaan voor later gebruik.
  • Minder Afhankelijk van uw Energieleverancier: Door optimaal gebruik te maken van een thuisbatterij, verkleint u uw afhankelijkheid van uw energieleverancier en vermindert u uw maandelijkse kosten.
  • Oplossing voor Netcongestie: In steeds meer gebieden kampt het energienet met overbelasting, wat op sommige momenten teruglevering van energie bemoeilijkt. Met een thuisbatterij slaat u uw opgewekte energie op en kunt u deze later zelf gebruiken of terugleveren wanneer het net minder belast is.

Thuisbatterij en de aflopende salderingsregeling

Een van de belangrijkste voordelen van een thuisbatterij wordt nog duidelijker wanneer we kijken naar de aflopende salderingsregeling. In Nederland kunt u tot 2025 zonnestroom die u aan het elektriciteitsnet levert, tegen 100% salderen, wat betekent dat u de energie die u teruglevert kunt aftrekken van uw verbruik. Dit is gunstig omdat u de waarde van de opgewekte zonne-energie volledig kunt benutten.

Echter, met het afbouwen van de salderingsregeling zal het voordeel van direct eigen verbruik van zonne-energie nog groter worden. Naarmate de salderingsregeling wordt verminderd, ontvangen huishoudens minder vergoeding voor teruggeleverde stroom. Dit maakt het belangrijk om zoveel mogelijk van uw eigen geproduceerde energie direct te gebruiken, en een thuisbatterij biedt de ideale oplossing om dit te bereiken.

Wanneer u een thuisbatterij combineert met zonnepanelen, kunt u de energie die overdag wordt opgewekt opslaan en 's avonds gebruiken, waardoor u minder afhankelijk bent van het elektriciteitsnet en dus minder stroomkosten betaalt. Dit kan aanzienlijke besparingen opleveren en u helpt om uw investering in zonnepanelen sneller terug te verdienen.

Overwegingen bij het kiezen van een opslagsysteem voor zonne-energie

Bij het kiezen van een opslagsysteem voor zonne-energie zijn er een aantal belangrijke overwegingen:

  • Capaciteit: Zorg ervoor dat het opslagsysteem voldoende capaciteit heeft om aan uw energiebehoeften te voldoen.
  • Levensduur: Batterijen hebben een beperkte levensduur, dus houd rekening met de verwachte levensduur bij het maken van uw keuze.
  • Leverancier: Zorg ervoor dat u uw zonnepanelen en thuisbatterij altijd door een gecertificeerd installateur laat monteren en deze ook een gunstige garantietermijn bieden op de installatie.

Een thuisbatterij aanschaffen

Opslag van zonne-energie met behulp van batterijen is een waardevolle aanvulling op zonnepanelen, omdat het u in staat stelt om de opgewekte energie optimaal te benutten, ongeacht het tijdstip van de dag of weersomstandigheden. Het vergroot uw onafhankelijkheid van het elektriciteitsnet, verlaagt de kosten en draagt bij aan een duurzamere toekomst. Met de aflopende salderingsregeling in het vooruitzicht wordt het nog aantrekkelijker om het plaatsen van een thuisbatterij te overwegen als u zonnepanelen installeert. Het helpt u niet alleen om de waarde van uw eigen geproduceerde energie te maximaliseren, maar ook om financiële voordelen te behalen op de lange termijn.

Meer informatie? Kijk dan zeker op onze thuisbatterij pagina of neem contact op, onze specialisten staan u graag ter woord.

Geschreven door: 

Danny Holtrigter

Adviesgesprek plannen? 
<- Terug naar het overzicht
Avatar photoAvatar photoAvatar photo

Wij staan voor u klaar

Wij kijken graag met u mee hoe u ook kunt profiteren van duurzame energie. Onze adviseurs met jaren lange ervaring in de verduurzamings branche staan voor u klaar.