Het combineren van een slimme zonnestroomboiler met zonnepanelen wint steeds meer aan populariteit onder huiseigenaren die hun gasverbruik willen verminderen, energiekosten willen besparen en het terugleveren van overtollige energie willen voorkomen. Een elektrische zonnestroomboiler is een oplossing, omdat het gebruikmaakt van overtollige zonne-energie om water te verwarmen. In dit blog leggen we uit hoe de zonnestroomboiler met zonnepanelen werkt, voor wie deze oplossing geschikt is en welke voordelen er zijn.
Een zonnestroomboiler is een innovatieve manier om je huis te voorzien van warm water, gebruikmakend van zonne-energie. Het systeem werkt door middel van zonnepanelen, die elektriciteit opwekken voor een elektrische boiler. Deze technologie is vooral geschikt voor huishoudens die duurzaam willen leven en met een zonnestroomboiler hun energierekening willen verlagen. Het is een ideale oplossing voor mensen die al zonnepanelen hebben of overwegen om ze aan te schaffen, en die op zoek zijn naar manieren om hun zelf opgewekte stroom efficiënter te gebruiken.
Daarnaast biedt een slimme zonnestroomboiler uitkomst voor huishoudens die te maken hebben met hoge terugleverkosten of op zoek zijn naar oplossingen nu de afschaffing van de salderingsregeling naar waarschijnlijkheid in het vooruitzicht is. Met een zonnestroomboiler kun je beide problemen voor een relatief lage investering oplossen, hierover lees je verder in de blog meer.
Een zonnestroomboiler biedt niet alleen een duurzame oplossing voor het verwarmen van water, maar helpt je ook om te profiteren van de energie die je zelf opwekt. Tegenwoordig worden terugleverboetes een steeds groter probleem voor huishoudens met zonnepanelen. Deze boetes ontstaan wanneer je meer energie teruglevert aan het net dan jezelf verbruikt. Een zonnestroomboiler helpt dit te voorkomen door de overtollige energie direct in huis te gebruiken voor het verwarmen van water. Dit maakt je minder afhankelijk van energieleveranciers en voorkomt dat je financieel wordt gestraft voor je eigen duurzame energieproductie. Op deze manier kun je dus een energierekening verlagen, en eigen verbruik verhogen.
Een slimme zonnestroomboiler is eenvoudig te integreren met je bestaande verwarmingssysteem. Het hoeft niet de cv-ketel te vervangen, maar werkt juist aanvullend door erop aan te sluiten. Dit betekent dat je geen grote investeringen hoeft te doen in de vervanging van je huidige installatie. Hoeveel je bespaart hangt af van de hoeveelheid energie die je teruglevert aan het elektriciteitsnet. Gemiddeld ligt de terugverdientijd van een slimme zonnestroomboiler tussen de 4 en 6 jaar, afhankelijk van je energieverbruik en de hoeveelheid opgewekte zonne-energie. Als je bedenkt dat de levensduur van een zonnestroomboiler ongeveer 20 jaar is, maakt dit zeker geen slechte investering. De kosten bedragen ongeveer €1750 tot €2250 inclusief installatiekosten en BTW afhankelijk van de grote van de zonnestroomboiler. De levertijd is gemiddeld vier weken.
De salderingsregeling is een belangrijke factor om rekening mee te houden bij het investeren in zonnepanelen en een zonnestroomboiler. Onder de huidige regeling kun je de stroom die je teruglevert aan het net wegstrepen tegen de stroom die je verbruikt. Dit maakt het financieel aantrekkelijk om overtollige energie terug te leveren. Echter, is de toekomst van de salderingsregeling onzeker, en wordt er verwacht dat deze eind 2026 stopt. Wanneer dit gebeurt, wordt het nog belangrijker om zelf opgewekte energie direct te benutten: hier biedt de zonnestroomboiler uitkomst.