Thuisbatterijen, of thuisaccu's, beginnen in Nederland steeds populairder te worden. In de meeste gevallen zijn de aanvragen die we binnen krijgen gebaseerd op het maximaliseren van eigen gebruik. Overdag de thuisbatterij opladen met de zonnepanelen en in de avond/nacht gebruiken. Hoewel dit natuurlijk een mooie oplossing is, houdt men vaak geen rekening met de wintermaanden in ons land. Hoe krijg je de thuisbatterij vol als de zon niet schijnt? En laten we eerlijk zijn, in Nederland hebben we nog steeds meer donkere dagen dan zonnige. Wat ons betreft is de ideale oplossing een dynamisch energiecontract. Ik vertel je er graag meer over.
Met een dynamisch energiecontract betaal je geen vast tarief, maar een tarief dat elk uur voor stroom en dagelijks voor gas varieert. Deze prijzen worden bepaald door vraag en aanbod; wanneer er veel energie wordt opgewekt en weinig wordt verbruikt, betaal je aanzienlijk minder, terwijl de prijzen tijdens piekuren iets kunnen stijgen.
In de praktijk betekent dit dat je op zonnige middagen zeer voordelig uit bent, terwijl de tarieven in de avond wat hoger kunnen liggen. Een veelvoorkomend misverstand over dynamische energiecontracten is dat de prijzen ’s avonds sterk stijgen. Dit lijkt logisch, omdat veel mensen dan hun tv aanzetten of hun elektrische auto opladen, terwijl zonnepanelen geen energie meer opwekken.
Toch klopt dit niet helemaal. Hoewel de dynamische prijzen ’s avonds hoger zijn dan overdag, zijn ze meestal nog steeds voordeliger dan vaste of variabele contracten. Over het algemeen zijn dynamische energiecontracten bijna altijd voordeliger dan de klassieke contracten die men kent.
Een dynamisch energiecontract is erg interessant in combinatie met een thuisbatterij in de beruchte wintermaanden. Dynamische energietarieven zijn namelijk niet alleen laag wanneer er veel zon is, maar ook wanneer er veel wind is. Wanneer het hard waait in de nacht zul je zien dat de tarieven ook erg laag liggen. Dit komt natuurlijk ook omdat er over het algemeen in de nacht minder stroom wordt afgenomen, het is dus echt vraag en aanbod zoals ik al zei.
Dit betekent dat de thuisbatterij bijvoorbeeld ook geladen zou kunnen worden vanuit de meterkast met deze goedkope windtarieven in de nacht. Zo is de thuisbatterij vol wanneer de "dure" tarieven in de ochtend weer aanbreken.
Door slim gebruik te maken van de lage energietarieven kun je met een thuisbatterij en een dynamisch energiecontract je energiekosten aanzienlijk verlagen, zelfs in de winter. Het is belangrijk om de thuisbatterij op te laden op de momenten dat de tarieven laag zijn, zoals tijdens winderige nachten of zonnige middagen. Het slimme algoritme van de thuisbatterij maakt deze keuzes automatisch voor je, zodat je hier zelf geen omkijken naar hebt.
Dit is ook een mooie aanvulling op mensen die elektrisch rijden, maar overdag de auto niet thuis hebben staan om te laden. Met een thuisbatterij, gevuld met goedkope stroom, kun je de auto alsnog voordelig opladen. De thuisbatterij verlengt dus eigenlijk het moment van goedkope energietarieven.
Een dynamisch energiecontract biedt ook de mogelijkheid om verder te automatiseren. Met slimme hardware en apps kun je op basis van de energieprijzen je huishoudelijke apparaten aanzetten. Denk hierbij aan de wasmachine, droger of vaatwasser. Iemand die zijn huis verwarmt met airco's en alles goed geïsoleerd heeft zou bijvoorbeeld ook tijdens de goedkope uren de woning kunnen verwarmen/verkoelen. Afhankelijk van de producten die je in huis hebt zou dit allemaal automatisch ingesteld kunnen worden op basis van dynamische energietarieven.
Zelf heb ik sinds kort een 3.8 kWh thuisbatterij in combinatie met een dynamisch energiecontract. Ik woon in een appartement zonder zonnepanelen en mijn vriendin en ik verbruiken ongeveer 1600 kWh per jaar.
Op dit moment zet ik de batterij voornamelijk in om te handelen op de onbalansmarkt omdat daar nu nog een beter rendement te behalen is. Wanneer de salderingsregeling stopt krijg ik waarschijnlijk te maken met dubbele energiebelasting. Dit is momenteel het plan wat op tafel ligt, echter kan dit nog veranderen (bij zakelijke batterijen is dit namelijk al afgeschaft).
De thuisbatterij die ik heb, heeft een 1C-verhouding, dit betekent dat mijn batterij binnen een uur volledig kan laden of ontladen. Mocht het handelen op de onbalansmarkt zo meteen niet meer interessant zijn dan zal ik deze batterij inzetten om te handelen op de dynamische energietarieven.
Door die 1C-verhouding waar ik het net over had kan ik dus elke dag van het jaar de thuisbatterij volladen met de goedkoopste energie van die dag. Aangezien er elke dag een goedkoopste uur is, is dit ook makkelijk af te stemmen in de sturing en is er weinig mogelijkheid tot error.
Dat dynamische energie goedkoper is dan traditionele energie is al uit meerdere onderzoeken gebleken. Hoewel wij hier ook achter staan was het onlangs toch even schrikken toen de beursprijs op 6 november €0,55 aantikte. Dit komt namelijk neer op ongeveer €0,82 per kWh stroom die je afnam tijdens dat uur.
Die piek heb ik met mijn thuisbatterij weten te vermijden. Niet alleen dat, ik heb er ook nog eens aan verdiend door een onbalansmoment tijdens dat uur. Volledig automatisch.
Wij zijn erg overtuigd dat thuisbatterijen een groot deel gaan uitmaken van de energietransitie. Wij zijn er ook sterk van overtuigd dat dynamische energiecontracten perfect aansluiten op thuisbatterijen die voor eigen opslag worden ingezet, vooral door de grijze dagen die we in Nederland vaker zien dan zonnige dagen.
Een combinatie zonnepanelen + thuisbatterij + dynamisch energiecontract zorgen ervoor dat je het hoogste rendement behaalt en de laagst mogelijk prijs voor de stroom.
Heb je geen zonnepanelen en alleen een thuisbatterij? Ook dan blijft het een hele interessante optie, probeer het dan wel met de onbalansmarkt te combineren voor een beter rendement.
Benieuwd wat een thuisbatterij je kan opleveren, met of zonder zonnepanelen? Neem vrijblijvend contact met ons op en we rekenen het graag voor je uit.