fbpx Skip to content
Zonnepanelen
Zonnepanelen

Veelgestelde vragen

Wij krijgen uiteenlopende vragen van onze klanten. Om je zo goed en snel mogelijk te kunnen helpen hebben we de meest gestelde vragen voor je uitgezocht. Mocht je antwoord er toch niet tussenstaan neem dan gerust contact op.

Algemeen

In Nederland is het aantal zonuren per jaar natuurlijk niet zo hoog als dat van landen in Zuid-Europa. Dit houdt echter niet in dat zonnepanelen in ons land niet rendabel zijn. Er wordt namelijk ook stroom opgewekt als het bewolkt is. Er zijn namelijk zonnepanelen die gefilterd zonlicht omzetten in energie. Het zorgt er dus ook voor dat u tijdens bewolkte dagen energie opwekt.

Wanneer u over een geschikt dak beschikt zijn zonnepanelen zeer rendabel. Zo is het rendement op zonnepanelen een stuk hoger dan op dat van de meeste andere investeringen. Hoe hoog dit rendement precies is hangt af van uw dakpositie en natuurlijk de kwaliteit van de producten die u kiest. Onze online tool geeft u een indicatie van de kosten en uw te behalen rendement.

Er gaan verhalen rond dat zonnepanelen slecht zijn voor het milieu. Het tegengestelde is echter waar. Zonnepanelen zijn namelijk erg goed voor het milieu. Door de aanleg van zonnepanelen op uw dak krijgt u als het ware uw eigen groene stroomfabriekje op uw dak.  Hierdoor hoeft u minder/ of zelfs helemaal geen gebruik te maken van fossiele brandstoffen. Het is dus niet alleen maar een duurzaam idee maar ook een idee om CO2 uitstoot tegen te gaan.

Wanneer u stroom opwekt met uw zonnepanelen dan is deze stroom in eerste instantie voor uw eigen gebruik. In sommige gevallen kan het voorkomen dat u meer stroom opwekt dan u verbruikt. In dit geval wordt de te veel opgewekte stroom terug geleverd aan het energienetwerk. Het terug leveren gebeurt door middel van de elektriciteitsmeter. Voor deze terug geleverde stroom krijgt u een x bedrag per opgewekte kWh. Het bedrag wordt vervolgens verrekend met uw daadwerkelijk verbruikte stroom.

De aanleg van zonnepanelen hebben een positieve werking op de waarde van uw woning. De aanleg van zonnepanelen zorgt namelijk voor een verbeterd energielabel. Een goed energielabel van een woning maakt het aantrekkelijk voor toekomstige kopers. Het energielabel heeft namelijk directe invloed op de maandlasten die bij de woning horen. Zonnepanelen gaan overigens in de meeste gevallen ook 25 jaar mee. Hierdoor hebben de kopers van uw woning hier ook nog lang profijt van.

U bent misschien wel op de hoogte dat een zonnepaneel uit zonnecellen bestaat. De zonnecellen zijn gemaakt van materiaal dat alleen stroom geleidt als er licht op valt. Zodra de zon schijnt op het zonnepaneel, dan ontstaat er een positieve lading boven op de zonnepanelen. Onder de zonnepanelen ontstaat een negatieve lading. Hierdoor ontstaat de zogenoemde gelijkstroom. De gelijkstroom wordt door middel van de omvormer omgezet naar de stroom die wij kennen namelijk de wisselstroom. Hierdoor kunt u stroom gebruiken voor uw woning.

Het reinigen van zonnepanelen is niet heel moeilijk, maar moet wel goed gebeuren. Hieronder leggen we u stap voor stap meer uit over de reiniging van uw zonnepanelen.

Stap 1:

Het is van groot belang dat u de zonnepanelen veilig reinigt. Daarom dient u eerst uw zonnepanelen systeem helemaal uit te schakelen voordat u begint met de grote schoonmaak. 

Stap 2:

Als u de zonnepanelen heeft uitgeschakeld kunt u het grove vuil op uw zonnepanelen verwijderen. U kan hierbij denken aan blad, maar ook andere voorwerpen die op uw zonnepanelen liggen.

Stap 3:

Nadat u het grove vuil heeft verwijderd kunt u de zonnepanelen zelf reinigen. De zonnepanelen kunt u het beste reinigen met een zachte borstel. De borstel dient wel ontkalkt te zijn.  Qua schoonmaakmiddel kunt u het beste voor een biologisch schoonmaakmiddel gaan.

Voor hardnekkiger vuil kunt u het beste een spons gebruiken. Mocht u zonnepanelen hebben die niet goed  bereikbaar zijn dan is een waterspuit met een uitschuifbare wisser een aanrader.

U wilt natuurlijk niet uw zonnepanelen reinigen in de tijd dat er het meeste zonuren zijn. We raden u daarom aan om de zonnepanelen te reinigen rond eind februari. De zonnepanelen kunnen in de daarop een volgende maanden het maximale rendement pakken.

Wanneer u te veel stroom opwekt en deze dus niet zelf verbruikt, wordt deze stroom terug geleverd aan het energienet. Uw energieleverancier betaalt u dezelfde prijs als u betaalt voor uw eigen energie. Wanneer u in totaal meer stroom terug levert als dat u opwekt, dan krijgt u hier een terugleveringsvergoeding voor.

Verzekering

Qilowatt Solutions raadt u aan om de aanleg van uw zonnepanelen altijd kort te sluiten met uw verzekeringsmaatschappij. In de meeste gevallen dient de herbouwwaarde van uw woning namelijk verhoogd te worden.

De meeste verzekeringsmaatschappijen stellen de volgende eisen aan de geplaatste zonnepanelen.

Voor particulier gebruik geldt;

  • De zonnepanelen moeten nagelvast aan de woning zitten
  • De herbouwwaarde van de woning moet aangepast worden zodat dit onder de dekking valt
  • De zonnepanelen moeten worden geïnstalleerd door een erkend installatiebedrijf.

Voor zakelijk gebruik geldt;

  • De installatie dient in de meeste gevallen te voldoen aan en te worden geïnspecteerd conform SCOPE12.

We raden u nogmaals aan om uw verzekeringsmaatschappij hierover te informeren omdat de precieze eisen kunnen afwijken per situatie.

Installatie

Voor de installatie vindt er uiteraard overleg met u plaats. Binnen dit overleg bespreken we tevens met u op welke manier u het kabeltraject wilt wegwerken. In de meeste gevallen kunnen onze installateurs de kabels wegwerken via een leiding of schacht. Deze zorgen ervoor dat de kabels niet meer in het zicht liggen en u nergens last meer van hebt. Deze kabeltrajecten worden dus volledig naar uw wensen uitgevoerd.

In de meeste gevallen zullen onze installateurs ervoor kiezen om de omvormer te installeren op uw zolder. Het is ook mogelijk dat uw omvormer in de garage of in uw kelder geplaatst wordt. De installateurs kijken altijd naar de meest geschikte plek. Dit is meestal de plek met de meeste ruimte om de omvormer, zodat de warmte rondom het apparaat weg kan. De plaatsing van de omvormer gebeurt altijd in overleg met u.

Mochten er meer dan 2 zonnepanelen geïnstalleerd worden, dan is een plaatsing van een aparte groep in uw meterkast verplicht. Per aardlekschakelaar worden er maximaal 4 groepen aangesloten. Dit maakt het dus mogelijk om uw zonnepanelen op een vrije groep in te schakelen. In de praktijk wordt er door Qilowatt Solutions eigenlijk altijd een aardlekautomaat geplaatst. Dit is een automaat die ervoor zorgt dat er een gescheiden systeem gecreëerd word. Het grootste voordeel hiervan is dat mochten er problemen zijn met de groep voor de zonnepanelen, dan hebben uw andere apparaten nergens last van.

Door onze online tool kunt u op basis van uw postcode en huisnummer een vrijblijvende berekening opvragen. Binnen deze berekening geven we u precies weer wat de kosten van uw installatie zullen zijn en wat uw verwachte rendement zou zijn. Hierdoor kunt u bepalen of zonnepanelen voor u een juiste investering is. Bovendien is 90% van de daken in Nederland geschikt voor zonnepanelen.

Qilowatt Solutions is een landelijke organisatie met een lokale twist. Qilowatt Solutions werkt namelijk samen met een netwerk van lokale installateurs. Deze installateurs worden grondig gescreend voordat de samenwerking aan word gegaan. Op deze manier kunt u profiteren van onze expertise en het vakmanschap van de gecertificeerde installateur bij u in de buurt.

Qilowatt Solutions werkt met echte experts en dus durven wij te zeggen dat onze zonnepanelen zelfs blijven liggen bij windkracht 10.  Windkracht 10 zal in Nederland niet zo snel voorkomen.  Mocht de schade worden veroorzaakt door een vallende boom op uw woning, dan is de schade in de meeste gevallen gedekt op uw opstalverzekering. In de meeste gevallen is ook hagelschade hierop gedekt. Het is wel erg belangrijk dat u de aanleg van zonnepanelen doorgeeft aan uw verzekeraar.   

Omdat onze expertise en onze ervaring binnen de zonnepanelen en de installatie hiervan zo groot is kunnen wij u bijna binnen elk project van dienst zijn. Het maakt in dit geval dus niet uit of u een particuliere of zakelijke klant bent. Mocht u een specifiek project hebben, dan raden we u aan om contact met ons op te nemen. Onze experts bespreken graag met u de mogelijkheden voor uw project.

Mocht er tijdens de installatie iets onduidelijk zijn, dan kunt u contact opnemen met uw vaste aanspreekpunt van Qilowatt Solutions. Een expert zal u dan te woord staan en helpen waar mogelijk. Wij zijn dus uw directe contactpersoon, niet de installateur die de zonnepanelen komt installeren.

Contact

Direct contact!

Laat uw gegevens achter en wij nemen contact met u op.